dinsdag 30 november 2010



Worldcat

Ik denk niet dat ik er veel gebruik van zal maken, ik heb eens rondgekeken op Worldcat, ongetwijfeld ideaal voor velen, maar (nog) niet voor mij. Een prachtige uitvinding, deze online-catalogus, met 50.000 deelnemende bibliotheken uit 90 landen! Ik zie door de bomen het bos niet meer. je kunt boekenlijsten samenstellen (waar heb ik dat eerder gezien?).
Zou een prima aanvulling kunnen zijn op het inlichtingenwerk, maar ik denk dat leners goed in staat zijn zelf materialen die ze zouden willen lenen daar op te zoeken.
Ik heb wat geprobeerd, maar het lukte me niet om op postcode onze eigen bibliotheek te vinden. Ben ik niet goed bezig? Of hebben we ons niet geregistreerd?

grapje tussendoor

Vieze boeken

Cilitbang Nee, dit gaat niet over vieze boekjes voor Vieze Mannen of over Vochtige Streken.
In de Telegraaf stond gisteren een verhaal van een Belgische bibliothecaris, Jan van Herreweghe die al jaren vreemde voorwerpen verzameld die hij als bladwijzer in de teruggebrachte boeken heeft gevonden. Van plakjes kaas tot wc papiertjes, nagelvijltjes, brillendoekjes, treinkaartjes, foto's, liefdesbrieven, spiekbriefjes en bankbiljetten.
Opvallend aan dit verhaal vind ik dat de goede man vooral geinteresseerd is in de curiositeit van de objecten die hij vindt, terwijl na het hele verhaal een gevoel blijft hangen dat bibliotheekboeken onbeschrijfelijk vies en smerig zijn. Misschien typisch Telegraafstijl, maar de reacties zijn in dat opzicht ook wel duidelijk. De meesten reageren met afgrijzen en vermelden gelijk dat ze nooit  bibliotheekboeken willen omdat ze die vies vinden. Ik voel wel een beetje mee, afgeschreven en tweede hands boeken ben ik ook geen liefhebber van.
Eigenlijk geven deze reacties een interessant kijkje in de mening van een aantal van onze niet-gebruikers. Gratis marketing informatie dus. Niet-gebruikers vinden boeken vies. Geen flauw idee of deze smetvrezenden met velen zijn, maar ik kan mij voorstellen dat deze mening breder verspreid is dan je zou denken. En in deze tijden van krimpende lezerstallen is elke klant er één.
Hou je collectie fris, schrijf af op tijd, leen geen kapotte en bekladderde zooi uit, haal de plakjes kaas van de vorige lener eruit. Er zijn lezers te winnen!
Maar eigenlijk is de beste oplossing natuurlijk om massaal over te gaan naar e-boeken en luisterboeken!

donderdag 25 november 2010

De Standaard - Leden bibliotheek kunnen gratis muziek beluisteren online

De Standaard - Leden bibliotheek kunnen gratis muziek beluisteren online

Dit lijkt me voor alle vestigingen wel wat!

'80 I want my MTV commercial



Online muziek beluisteren.

22 november werd gemeld dat muziekstartup Spotify in 2009 bijna 20 miljoen euro verlies draaide. In dat jaar groeide het aantal gebruikers wel significant.
De omzet bedroeg 13 miljoen euro. Maar de laatste geruchten dat Spotify binnen twee jaar een winstgevende operatie is geworden lijken teniet gedaan.

dinsdag 23 november 2010

Sociale netwerken

Inmiddels ben ik al een tijdje op Facebook te vinden. Geweldig, ik krijg een herinnering als een van mijn vrienden jarig is, ik ben namelijk slecht in het onthouden van verjaardagen. Ik wordt als (nieuwsgierige moeder) op de hoogte gehouden van het wel en wee van mijn kinderen. Geinig, ze vinden mij een moderne moeder!
Verder heb ik wat rondgesnuffeld op het net, en heb me aangemeld bij Linked in.
Dit dan weer beroepshalve.
Over Sociale netwerken in het algemeen:
Er is een Brits onderzoek(je) gehouden naar de invloed van sociale media op het stemgedrag. Tegenwoordig doen alle politieke partijen wel iets met nieuwe media. Vooral als er verziezingen in het verschiet liggen. Ze twitteren zich suf, verkiezingsspotjes op YouTube en Facebook en Hyves.
Ze willen natuurlijk zoveel mogelijk kiezers bereiken. Vooral de zwevende kiezers.
Hier kun je een link leggen met de bibliotheek. Met alle bezuinigingen in het vooruitzicht, je zoveel mogelijk profileren op Sociale netwerken en je vooral richten op de je gebruikers, maar vooral op de "zwevende gebruikers". Jongeren, en leners die ooit lid waren, maar twijfelen of ze weer een abonnement willen.
Zou dit zorgen voor meer voor meer leden? Bijvoorbeeld jongeren die door Facebookvrienden die wel lid zijn beinvloed worden?
Uit het Britse onderzoek blijkt dat de media wel degelijk invloed hebben op het stemgedrag van jongeren.
Zou dit ook opgaan voor ons? Misschien wel een onderzoekje waard.


library thing

Leuk om je boeken te catalogiseren, we blijven tenslotte bibliothecarissen!
Ik vind het leuk om met anderen mijn leesvoorkeuren te delen, maar er zijn toch ook nog anderen manieren om aan interessante literatuur te komen.
Voor de bibliotheek natuurlijk prima voor toepassing in de eigen catalogus.
Ook de diverse leesgroepen kunnen interessant zijn voor de bibliotheek, zoals bijvoorbeeld de leesgroep over Nederlandstalige schrijvers, meer weetjes, meningen e.d..
EEN SUPER CATALOGUS!

dinsdag 16 november 2010

mobiel internet en zo...

"if you don't have an app you don't exist"
Ik heb eens op internet rondgestruind en verschillende berichten gelezen over de smartphone en ipad vs bibliotheek.

Verdwijnt de bibliotheek over 10 jaar?

Er zullen dingen uitsterven, telefooncellen, encyclopedieen, mensen die elkaar mislopen (mobieltje), mensen die verdwalen (Tom Tom), maar de bibliotheek?
Internet fungeert als nieuwe leeszaal met Google als de ideale secretaresse?
De smartphone kan gebruikt worden voor het binnenhalen van boeken en kranten.Smartphones  zoals de Iphone trekken zoveel functies naar zich toe,misschien  dat leners over enkele jaren met mobiele apparaten de catalogus zouden kunnen raadplegen.

We zullen dus nog een grote slag moeten maken, al zal dat niet meevallen.



zaterdag 13 november 2010

You Tube



Ja ik heb me aangemeld bij You Tube en heb er filmje van geupload. Samen met Aragorn zing ik bij het Toonkunstkoor, en binnenkort voeren wij het Weihnachtsoratorium uit van Bach. Bekijk dit filpje en kom ook naar ons concert!
We voeren  het integraal uit, dus het hele werk! Koop een kaart voor de ochtend- de middag- of  de ochtend en de middaguitvoering!! Kijk eens op ons website http://www.toonkunst-alkmaar.nl/

Toepassingen te over voor de bibliotheek lijkt mij, filmpjes van de vernieuwde jeugdafdeling in de Mare bijvoorbeeld, stukjes uit lezingen ed.
Het is weer een fantastisch medium.

google maps

http://maps.google.nl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Alkmaar,+Noord-Holland&daddr=Geestmerambacht,+Klaregroetweg,+Koedijk&hl=nl&geocode=&mra=ls&dirflg=w&sll=52.469397,5.509644&sspn=5.154587,9.854736&ie=UTF8&z=12

Jullie denken nu wat is dit????????????
Ik heb zitten stoeien met google maps, mezelf aangemeld met mijn google accout, en mijn favoeriete plek opgeslagen. Het Geestmerambacht in Broek op Langedijk. Het is dit geworden, ik ben nu benieuwd of jullie deze link kunnen openen.
Recreatiegebied Geestmerambacht  vanuit de lucht

Ik weet niet of het voordeel oplevert voor de bibliotheek, behalve de voor de handliggende: een kaartje van de lokatie van de bibliotheek.

woensdag 10 november 2010

google docs

Wat een duidelijke uitleg op de 23 dingen site, WAT EEN UITVINDING!
Google docs kan een hoop ergernis en energie schelen. Al die e-mail met attachments die ook weer wordt doorgestuurd als je antwoord geeft. '
Het is niet alle een uitkomst zakelijk maar ook prive. Zo voorkom je verstopping vna je mailbox.
Ik ga er nog eens verder mee goochelen.

maandag 8 november 2010

twitteren

Ik heb nu een twitteraccout aangemaakt, en al aardig bezig geweest om te kijken wie er wat getwitterd heeft.
Ben niet erg onder de indruk, maar ga er wel verder mee spelen. Ik heb nu nog niet de behoefte al mijn triviale bezigheidjes door te geven aan de mensheid.
Maar misschien denk ik er later heel ander over. Ik hou jullie op de hoogte.

donderdag 4 november 2010

ding 11 WIKI

Ik heb wat rondgesnuffeld op verschillende wiki's, het lijkt mij goed toepasbaar in de de bibliotheek, wat Aragorn zegt ben ik het helemaal mee eens, voor schoolprjecten zou het heel goed kunnen, zo kom je toch tot een veel betere samenwerking en communicatie.
Ook lijkt het mij leuk om in het kader van de 100 talenten een wiki op te zetten waar kinderen op kunnen reageren en hun ideeen kunnen toevoegen, zodat we echt contact hebben met de kinderen en we actief naar ze luisteren..education.jpg

maandag 1 november 2010

ding 10: social networks en delicious

Ik heb een account bij delicious gemaakt, mijn eerst tag: buienradar (was een probeersel), deze raadpleeg ik zeer veel omdat ik veel naar scholen fiets en daar wel graag droog wil arriveren.
Ik ga er nu verder mee stoeien, ik wil ook nog kijken welke tags van belang kunnen zijn voor deze cursus.

ik kan beter zingen dan glitteren!

Ik had met glitterfoto.nl een leuke tekst in deze foto gezet, ongeveer 2 uur later had ik het helaas nog niet voor elkaar om deze letters erop te krijgen, ik ga door het volgende ding!