dinsdag 7 december 2010

Bibliotheek 2.0

Bibliotheek 2.0 , omdat de wereld verandert!

De toekomst?

Ik las een artikel over Toegevoegde realiteit (TR)
Engels term: Argumented Reality.

Dit houdt in dat er dat geprojecteerd wordt in het gezichtsveld van de gebruiker, door middel van een head-mounted display. Het maakt het verschil tussen de reele wereld en de virtuele wereld steed kleiner. Ik zie het al voor me: de bezoekers van de bibliotheek krijgen in de toekomst bij de ingang zo'n setje op hun hoofd, ze gaan lekker loungen en kunnen ondertussen op die manier de catalogus raadplengen, een boeke lezen, een boek voorgelezen krijgen en alle informatie uit de regio bekijken. Ook geschikt voor jeugdige leners.
DEEL 2 Bbiliotheek 2.0Ik denk dat onze kracht ligt in de persoonlijke benadering van onze gebruikers, of ze nu 1 of 101 zijn. We kunnen op maat gewenste informatie leveren die ook nog eens betrouwbaar is.  Toch zullen we met onze tijd mee moeten gaan en ons moeten aanpassen aan de veranderen wereld om ons heen.
Heeft de bibliotheek nog wel een toekomst? Jongeren hebben straks alleen nog weet van digitale media en netwerken; auteurs en lezers die met elkaar in verbinding staan via internet.
Hebben we nog wel een bibliotheek nodig en hoe moet die er dan uitzien?
Digitaliseren verandert het gedrag van mensen, ze gaan anders schrijven en drukken zich ook anders uit, eigenlijk kan iedereen schrijver en uitgever zijn op het Internet.
Ik denk dat het voor de bibliotheek niet meer van belang is om informatie zelf te bezitten, maar dat we de gebruiker toegang tot informatie kunnen verschaffen.
Ik vind de dienstverlening van groot belang, ook het sociale aspect moeten we niet vergeten, de bibliotheek als ontmoetingsplaats.
Volgens mij hebben we ons in het verleden altijd aangepast aan aan de samenleving en kunnen we de gebruikers nog steed bieden waar ze om vragen. Kortom, laten we vooral de digitale wereld ingaan, maar ook nog een bewaarplaats zijn van boeken.

2 opmerkingen:

  1. Uit dit leuke stuk maak ik op dat jij een voorstander bent van de sprong in de digitale wereld. Hoera!
    Maar wat zou je zelf kunnen bijdragen aan de digitalisering van het bibliotheekwerk binnen KW? Meewerken aan uitbreiding van onze sociale taak als ontmoetingsplek of iets heel anders?

    BeantwoordenVerwijderen