dinsdag 30 november 2010

grapje tussendoor

Vieze boeken

Cilitbang Nee, dit gaat niet over vieze boekjes voor Vieze Mannen of over Vochtige Streken.
In de Telegraaf stond gisteren een verhaal van een Belgische bibliothecaris, Jan van Herreweghe die al jaren vreemde voorwerpen verzameld die hij als bladwijzer in de teruggebrachte boeken heeft gevonden. Van plakjes kaas tot wc papiertjes, nagelvijltjes, brillendoekjes, treinkaartjes, foto's, liefdesbrieven, spiekbriefjes en bankbiljetten.
Opvallend aan dit verhaal vind ik dat de goede man vooral geinteresseerd is in de curiositeit van de objecten die hij vindt, terwijl na het hele verhaal een gevoel blijft hangen dat bibliotheekboeken onbeschrijfelijk vies en smerig zijn. Misschien typisch Telegraafstijl, maar de reacties zijn in dat opzicht ook wel duidelijk. De meesten reageren met afgrijzen en vermelden gelijk dat ze nooit  bibliotheekboeken willen omdat ze die vies vinden. Ik voel wel een beetje mee, afgeschreven en tweede hands boeken ben ik ook geen liefhebber van.
Eigenlijk geven deze reacties een interessant kijkje in de mening van een aantal van onze niet-gebruikers. Gratis marketing informatie dus. Niet-gebruikers vinden boeken vies. Geen flauw idee of deze smetvrezenden met velen zijn, maar ik kan mij voorstellen dat deze mening breder verspreid is dan je zou denken. En in deze tijden van krimpende lezerstallen is elke klant er één.
Hou je collectie fris, schrijf af op tijd, leen geen kapotte en bekladderde zooi uit, haal de plakjes kaas van de vorige lener eruit. Er zijn lezers te winnen!
Maar eigenlijk is de beste oplossing natuurlijk om massaal over te gaan naar e-boeken en luisterboeken!

4 opmerkingen:

  1. Een kritische blik op de collectie t.a.v het vies zijn is heel belangrijk.
    En het berichtje van Sigmund las ik van de week ook in de volkskrant....lachen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldige blogpost, mooi opgepikt uit die Telegraaf. Wat een verhaal. Ik heb ooit een plak ham gevonden in een boek, zou allang al vergaan zijn bij die verzamelaar of zet hij alles op sterk water?
    Goed saneren is het betere werk, net weer heel veel opgeruimd binnen de algemene romancollectie, geeft lekker ruimte, maar vooral een heel fris beeld van wat er over blijft en de klanten vinden weer beter hun weg.
    En die moeten we houden!

    BeantwoordenVerwijderen